Galenskaparna och After Shave – de odödliga svenska hjältarna

Max M

Om jag skulle skriva om några hjältar och samtidigt om något som har med nyheter att göra passar ingenting bättre än mina favorithumorgrupper Galenskaparna och After Shave. Jag började bekanta mig med dem i 20-årsåldern. Det var under en av de svåraste dagarna i en av mina långtidsdepressioner. Hösten efter att jag slutat gymnasiet hade jag hamnat på vad jag först trodde var min första arbetsplats. Men det visade sig vara något helt annat, en nyöppnad ”företagssluss” där man blandade alltifrån lätt förståndshandikappade till självmordsbenägna arbetstagare. Jag trodde jag själv också skulle bli självmordsbenägen, om jag tvingades stanna där. Lyckligtvis var jag bara inskriven där några månader. Men det var under den här tiden jag hittade Youtube-klipp på datorn med Galenskaparna och After Shave och snabbt utvecklade en djup beundran för deras humor. Inga förnedringar och inget snusk, utan vanlig, äkta gammaldags svensk humor. Det var de som fick mig att kunna skratta på riktigt under den här deppiga tiden. Flera av de andra deltagarna klagade på att jag skrattade eftersom de tyckte att det var störande. Speciellt en kille sa ofta åt mig att tänka på hur han hade det, att han mådde dåligt och att mitt skratt gjorde honom deprimerad.

Det jag särskilt gillar med Galenskaparna och After Shave är att de driver med allmänna nyheter och sporter på ett oskyldigt sätt. De är experter på snabba vändningar i sina sketcher, ingenting blir som man tror. Samtidigt finns det mycket allvar i humorn. After Shaves avlidne medlem, Peter Rangmar, var särskilt bra på att blanda humor med allvar.   En annan viktig förebild för mig är Jan (Roger) Rippe, After Shaves bas. After Shave är dessutom en kvartett som gjort sig mycket populära för sin sång. Även där är det det väldigt mycket humor inblandat, konstiga texter och omgjorda låtar – men det häftiga är att de verkligen kan sjunga.

Galenskaparna och After Shave är odödliga och kommer alltid att finnas kvar. De har förmågan att göra onödiga reklamfilmer och värdelösa nyheter till strålande skämt. De har förmågan att få fram humor lekande lätt. Men framför allt, de har förmågan att bota ledsamhet, depression och till och med sorg med sin underbara glans av talang. Skål för er, underbara människor, livet är minsann inte Bara Sport, utan även En himla många program av galenskap!